رئیس سازمان فضایی کشور از پایان مطالعات نیازسنجی طراحی و ساخت ماهواره "بشارت" خبر داد و گفت: در صورت تایید مشخصات این ماهواره از سوی کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی نسبت به ساخت آن اقدام خواهد شد.

مهندس رضا تقی پور در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این مطلب گفت: پروژه طراحی و ساخت ماهواره اسلامی "بشارت" در دست اجرا است که در این زمینه مطالعات امکان سنجی و نیاز سنجی به پایان رسیده است.

وی افزود: هم اکنون در حال هماهنگی با کشورهای اسلامی عضو سازمان کنفرانس اسلامی هستیم تا مذاکراتی در خصوص مشخصات و کاربردهای ماهواره بشارت صورت گیرد. در صورت تایید، گامهای اجرایی برای طراحی و ساخت این ماهواره تحت عنوان ماهواره "بشارت" برداشته خواهد شد.

تقی پور به جرئیات این ماهواره اشاره کرد و به مهر گفت: ماموریت ماهواره بشارت، سنجش از راه دور است که برای انجام ماموریتهایی چون مدیریت منابع طبیعی، مدیریت بلایای طبیعی، هواشناسی و نقشه برداری و ... بهره برداری می شود.

رئیس سازمان فضایی کشور به ضرورت اجرای این پروژه در قالب کنفرانس اسلامی اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به گران بودن فناوریهای فضایی اکثر کشورهای جهان با مشارکت سایر کشورها نسبت به طراحی و ساخت ماهواره ها اقدام می کنند. در ساخت و طراحی ماهواره بشارت نیز با توجه به اینکه اطلاعات ماهواره از فضا می تواند در اختیار کشورهای مختلف قرار گیرد از مشارکت کشورهای اسلامی استفاده خواهیم کرد تا در پایان پروژه اطلاعات و داده های آن در اختیار کشورهای اسلامی عضو سازمان کنفرانس اسلامی قرار گیرند.


دسته ها : هوافضا
سه شنبه ششم 12 1387
رئیس پژوهشکده علوم و فناوری نانو دانشگاه شریف از ساخت حسگرهای گاز با ساختار نانو در این پژوهشکده خبر داد و گفت: این حسگرها قابلیت تشخیص گاز متان،‌ H2S و هیدروژن را دارند.

دکتر اعظم ایرجی زاد در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب گفت: این حسگر گاز با ساختار نانو قابلیت تشخیص گاز متان،‌ H2S و هیدروژن را دارد که با توجه به استفاده گسترده از گاز متان در مصرف خانگی و لزوم یافتن به موقع و رفع عیوب شبکه گاز رسانی کشور ساخت آن ضروری به نظر می رسد.

به گفته وی تشخیص گاز H2S به دلیل خطرناک بودن و گاز هیدروژن به عنوان سوخت آینده نیز در این پروژه مورد توجه قرار گرفته است.

عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف ساخت سلولهای خورشیدی ناشناخته نانو را از دیگر دستاوردهای این پژوهشکده نام برد و افزود: با توجه به شرایط اقلیمی کشور و بهره مندی از نور خورشید به عنوان منبع انرژی و نیاز به استفاده بهینه از سوختهای فسیلی این پژوهشکده مبادرت به تحقیق و ساخت این سلولها با ساختار نانو کرد که در صورت تولید انبوه می تواند به صورت ارزان تری در دسترس باشد.

ایرجی زاد همچنین از ارائه 180 مقاله این پژوهشکده در ISI خبر داد و خاطرنشان ساخت : این پژوهشکده در سال جاری موفق به دستیابی به سه عنوان برتر پژوهش در زمینه نانو از طرف ستاد توسعه فناوری نانو شده است.

وی در ادامه به تلاشهای صورت گرفته در زمینه گسترش پژوهشهای نانو اشاره کرد و اظهار داشت: برای این منظور پژوهشکده در حال حاضر با هشت دانشکده مختلف دانشگاه صنعتی شریف در ارتباط است و به منظور ارتقای دانش نیروی انسانی گامهای موثری برداشته شده است که از آن میان می توان به چهارمین دوره پذیرش دانشجو در مقطع دکترای علوم و فناوری نانو اشاره کرد.


دسته ها : نانوتکنولوژی
سه شنبه ششم 12 1387
اختراعی با موضوع ساخت گوتاپرکای پوشش‌داده شده به ‌کمک نانو ذرات نقره در ایران به ثبت رسیده است که می‌تواند به عنوان ماده پرکننده دندان با قابلیت ضدخوردگی و خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی در درمان ریشه دندان مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سید امید دیانت مجری طرح در این باره گفت: پر کردن کانال ریشه دندان یکی از پارامترهای تعیین کننده و کلیدی در موفقیت درمان ریشه دندان است. فرآیندهای شیمیایی- مکانیکی پاک سازی و شکل دهی کانال دندان باعث ایجاد یک فضای غیر استریل می‌شود. از این رو جهت جلوگیری از اتصال و رشد باکتریها و ایجاد عفونت، مواد پر کننده ریشه باید خاصیت ضد باکتریایی داشته باشند.

وی با بیان اینکه "گوتاپرکا" ماده رایجی است که از سالها قبل به‌ عنوان ماده اصلی پرکننده ریشه دندان استفاده می شده و خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی محدودی دارد گفت: با توجه به معرفی نانو ذرات نقره و خاصیت ضدباکتریایی و کاربرد فراوان آن در حوزه پزشکی در این طرح گوتاپرکا به کمک لایه نازکی از نانو ذرات نقره پوشش داده شد و سپس مورفولوژی سطح به کمک میکروسکوپ روبشی SEM و خاصیت ضدباکتریایی آن به روش محیط کشت "آگار" بررسی شد.

دیانت به نتایج این طرح اشاره کرد و اظهار داشت: گوتاپرکای پوشش‌ داده شده با نانونقره فعالیت قابل ملاحظه ای در مقابل چهار میکروارگانیسم "استاف اورئوس"، "اشرشیاکلی"، "انتروکوک فکالیس" و "کاندیدا آلبیکانس" دارد و این ماده پس از انجام تستهای آزمایشگاهی و حیوانی به عنوان ماده پرکننده دندانی مورد استفاده قرار می گیرد.

مجری طرح ادامه داد: این طرح که با همکاری پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و با هدایت دکتر محمد عطایی صورت انجام شد در کشور به ثبت رسیده است.


سه شنبه ششم 12 1387
محققان مرکز رشد پارک فناوری سمنان با استفاده از فناوری نانو موفق به مهار "زنگ زرد" و "زنگ سیاه" گندم شدند.

سید مسعود آقایانی مدیر روابط عمومی پارک فناوری سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در این پارک سه واحد فناور در حوزه نانو فعال هستند، گفت: یکی از شرکتهای مستقر در این پارک با استفاده از فناوری نانو موفق به مهار دو آفات مهم گندم شد.

وی افزود: این محققان با استفاده از نانو ذرات سلیس و سیلور موفق به مهار "زنگ زرد" و "زنگ سیاه" گندم شدند. این دو بیماری از جمله آفات مهلک در مزارع به ویژه مزارع گندم هستند.

آقایانی تاکید کرد: در آزمایشهایی که انجام شد نتایج قابل توجهی در زمینه مهار این آفات به دست آمد.


دسته ها : نانوتکنولوژی
سه شنبه ششم 12 1387
پژوهشگران کشور با استفاده از فناوری نانولوله های کربنی فیلتر هوشمندی ساختند که قابلیت جذب آلاینده های زیست محیطی را دارد و قابل بازیافت به دوده صنعتی ممتاز است.

به گزارش خبرگزاری مهر، رسول نوروزیان مجری طرح با بیان اینکه این اختراع قابلیت نصب در محیطهای باز (سر چهارراهها) و بسته (سر دودکش کارخانجات و منازل و اگزوز خودروها) را دارد، گفت: نانو فیلتر تولید شده از دو قسمت مجزا تشکیل شده است. قسمت اول برای جذب آلاینده های محیط ‌زیست بوده که کاملا هوشمند و بر اساس فناوری نانولوله کربنی ساخته شده است.

وی به جزئیات بخش دوم اشاره کرد و افزود: در قسمت دوم طرح عملیات بازیافت بر روی مواد آلاینده صورت می گیرد که با انجام 14 فرآیند شیمیایی خاص، مواد جذب شده به دوده صنعتی فوق ممتاز با خلوص کربن فعال 9/98 درصد و اندازههای 25 تا 60 نانو متری تبدیل می‌شود.

نوروزیان در خصوص مزایای این نانو فیلتر اظهار داشت: این نانو فیلتر قادر است بیش از 97 درصد از مواد آلاینده هیدروکربنی را جذب و بخشی از مواد مونو کسید کربن سمی را به کمک فناوری ‌نانو به دی اکسید کربن مصرفی تبدیل کند.

مجری طرح با اشاره به این مطلب که این طرح به همت سازمان محیط ‌زیست استان چهارمحال و بختیاری اجرا شد خاطرنشان کرد: این طرح موفق به کسب عنوان دوم و مدال نقره مسابقات جهانی اختراعات سوئیس، کسب رتبه اول و مدال طلای مسابقات خاورمیانه بخش محیط ‌زیست کویت، کسب مقام اول جهانی و دریافت جایزه ویژه گرندپریکس و مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات کره جنوبی SIIF2008 و کسب رتبه برگزیده ششمین جشنواره مخترعین و مبتکرین بسیجی کشور شد.


دسته ها : نانوتکنولوژی
سه شنبه ششم 12 1387
رئیس قطب روباتیک و اتوماسیون دانشگاه صنعتی شریف از راه اندازی آزمایشگاه نانوروباتیک خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر علی مقداری با اعلام این خبر گفت: با توجه به لزوم انجام تحقیقات بیشتر در زمینه روباتیک در مقیاس نانو، آزمایشگاه نانو روباتیک این دانشگاه شروع به فعالیت کرده است.

وی با بیان اینکه در این آ‍زمایشگاه بر پژوهشهای بنیادی متمرکز شده است و به ارائه روشهای علمی در این زمینه می پردازد، اظهار داشت: در آزمایشگاه نانو روباتیک گروهی از محققان و دانشجویان مقاطع تحصیلی تکمیلی مشغول به انجام تحقیقات هستند و تاکنون چند پایان نامه دانشجویی نیز با این موضوع تعریف شده است.

مقداری طراحی و ساخت روباتهای امدادگر، ستون پیما، پرستار بیماران نخاعی و روبات دستیار جراح را از دستاوردهای این آزمایشگاه ذکر کرد و اظهار داشت: در حال حاضر محققان این دانشگاه بر پروژه استفاده از سیستم "هبتیک" در آموزش خطاطی فارسی کار می کنند.

به گفته رئیس قطب روباتیک و اتوماسیون دانشگاه صنعتی شریف بهره گیری از سیستم هبتیک در آموزش خطاطی فارسی می تواند در پروژه های آینده کاربردی و راهگشا باشد.

مقداری با اشاره به برداشتهای نادرست موجود از قطب روباتیک و اتوماسیون صنعتی شریف تاکید کرد: قطب روباتیک کارخانه نیست، بلکه محلی برای پرورش و شکوفایی استعدادها و ایجاد پیش زمینه های لازم برای ورود به بازار کار با امکانات محدود است که این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.


دسته ها : نانوتکنولوژی
سه شنبه ششم 12 1387
محققان گروه شیمی‌فیزیک دانشگاه تربیت مدرس طی پژوهشی تأثیر ناخالصی کربن را بر خواص الکترواستاتیکی نانولوله آلومینیوم نیترید زیگزاگ (0و10) با روش نظریه تابعی چگالی مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس محمود میرزایی مجری طرح هدف اصلی انجام این پژوهش را بررسی نقش ناخالصی کربن در خواص ساختار الکترونی نانولوله آلومینیوم نیترید ذکر کرد و گفت: نانولوله ها دارای اهمیت بسیار زیادی به عنوان عضوی از خانواده نانو مواد در فرایندهای مختلف هستند. از بین نانولوله ها، نانولوله های کربنی با توجه به اینکه از دیگر انواع نانولوله ها زودتر معرفی شده اند از اهمیت بسزایی برخوردار هستند اما عملکردهای متفاوتی که با تغییر ساختار از خود نشان می‌دهند، محققین را بر آن داشت تا انواع دیگری از نانولوله ها را پیشنهاد کنند که نوسانات عملکردی کمتری نسبت به نانو لوله های کربنی از خود نشان دهند.

وی نانولوله های آلومینیوم نیترید را از جمله نانولوله های جایگزین نانولوله های کربنی دانست و افزود: در این کار تحقیقاتی ساختاری از نانو لوله آلومینیوم نیترید (0و10) در دو مدل نانولوله آلومینویم نیترید خالص و نانولوله آلومینیوم نیترید با ناخالصی کربنی انتخاب شد. ابتدا هر یک از ساختارها به میزان حداقل سطح انرژی بهینه شدند. سپس پارامترهای طیف سنجی تشدید مغناطیس هسته در ساختارهای بهینه شده محاسبه شد.

میرزایی اظهار داشت: نتایج حاکی از آن است که اتمهای آلومینیوم و نیتروژنی که در دهانه نانو لوله قرار دارند به ترتیب کمترین و بیشترین مقادیر پارامتر پوشش شیمیایی هسته را در بین اتمهای دیگر دارا هستند. در مدلی که کربن جایگزین شده است پارامترهای طیف سنجی تشدید مغناطیس‌ هسته های آلومینیوم و نیتروژنی که مستقیم به کربن متصل هستند دچار تغییرات زیادی می‌شوند در حالی‌ که در مورد سایر اتمها تغییرات ناچیز است.

به گفته مجری طرح بررسیهای انجام شده در زمره تحقیقات محاسباتی شیمی کوانتومی دسته بندی می‌شود و کلیه محاسبات کوانتومی به کمک کد محاسباتی گاوسین انجام شد.

میرزایی تاکید کرد: جزئیات این پژوهش در مجله Chemical Physics Letters، (جلد 46، صفحات 248-246، سال 2008) منتشر شده ‌است.

دسته ها : نانوتکنولوژی
سه شنبه ششم 12 1387
رئیس سازمان فضایی کشور از برنامه اعزام فضانورد ایرانی به فضا خبر داد و گفت: در حال حاضر اقدامات اولیه این برنامه شامل مراحل نیازسنجی و امکان سنجی این امر انجام شده است که امیدواریم طی برنامه پنج ساله پنجم برنامه عملیاتی و مشخصی برای این پروژه اعلام کنیم.

رضا تقی پور در گفتگو با خبرنگار مهر پروژه های فضایی را از جمله پروژه های زمان بر دانست و گفت: چین و هند در طی برنامه 15 ساله موفق به ارسال انسان به فضا شدند و ما هم شرایط مشابهی را پیش بینی می کنیم و امیدواریم بتوانیم در زمان کوتاهتری به این هدف برسیم.

وی به برنامه های کشور در زمینه اعزام انسان به فضا اشاره کرد و افزود: در این زمینه اقدام به تدوین برنامه ای جامع کردیم و در این برنامه زیر سامانه های پروژه ارسال انسان به فضا و نقش و وظایف مراکز مختلف تحقیقاتی و دلنشگاهی مشخص شد.

تقی پور با بیان اینکه تحقیقات وسیعی با همکاری مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها در این زمینه در دست اجراست به مهر گفت: در حال حاضر اقدامات اولیه این برنامه شامل مراحل نیازسنجی و امکان سنجی انجام شده است و امیدواریم با طرحی جامعی که در زمینه پروژه اعزام انسان به فضا داریم بتوانیم در برنامه پنجم توسعه گامهای خوبی را برای تعریف کامل پروژه و آماده سازی زیرساختهای لازم برداریم.

وی این پروژه را شامل بخشهای مختلف از جمله ماهواره برها، قسمتهای حمل محموله های فضایی به فضا و مسایل پزشکی در فضا ذکر کرد.

تقی پور همچنین با تاکید بر اینکه در این برنامه به پزشکی فضایی نیز توجه شده است به مهر گفت: عناوین زیر پروژه های پزشکی فضایی در برنامه تعریف شده است. در این زیر پروژه ها به مواردی چون شرایط انسان برای اعزام به فضا، شرایط داخل فضاپیما، آموزش افراد، افزایش مهارتهای انسان برای زندگی در فضا و دیگر شرایط مختلف فضایی اشاره شده که در حال مطالعه، بررسی و تدوین در این زمینه ها هستیم.

تقی پور تاکید کرد: اینها مراحلی است که کشورها برای اعزام انسان طی می کنند و ما نیز پس ار طی این مراحل می توانیم نسبت به این امر اقدام کنیم.

به گزارش مهر، روز گذشته نیز نشریه معتبر نیوساینتیست با تشریح دستاورد علمی ایران در پرتاب ماهواره امید از ارسال فضانورد ایرانی به فضا در آینده خبر داده بود.


دسته ها : هوافضا
سه شنبه ششم 12 1387
محققان گروه شیمی‌فیزیک دانشگاه تربیت مدرس طی پژوهشی تأثیر ناخالصی کربن را بر خواص الکترواستاتیکی نانولوله آلومینیوم نیترید زیگزاگ (0و10) با روش نظریه تابعی چگالی مورد بررسی قرار دادند.

به گزارش خبرگزاری مهر، مهندس محمود میرزایی مجری طرح هدف اصلی انجام این پژوهش را بررسی نقش ناخالصی کربن در خواص ساختار الکترونی نانولوله آلومینیوم نیترید ذکر کرد و گفت: نانولوله ها دارای اهمیت بسیار زیادی به عنوان عضوی از خانواده نانو مواد در فرایندهای مختلف هستند. از بین نانولوله ها، نانولوله های کربنی با توجه به اینکه از دیگر انواع نانولوله ها زودتر معرفی شده اند از اهمیت بسزایی برخوردار هستند اما عملکردهای متفاوتی که با تغییر ساختار از خود نشان می‌دهند، محققین را بر آن داشت تا انواع دیگری از نانولوله ها را پیشنهاد کنند که نوسانات عملکردی کمتری نسبت به نانو لوله های کربنی از خود نشان دهند.

وی نانولوله های آلومینیوم نیترید را از جمله نانولوله های جایگزین نانولوله های کربنی دانست و افزود: در این کار تحقیقاتی ساختاری از نانو لوله آلومینیوم نیترید (0و10) در دو مدل نانولوله آلومینویم نیترید خالص و نانولوله آلومینیوم نیترید با ناخالصی کربنی انتخاب شد. ابتدا هر یک از ساختارها به میزان حداقل سطح انرژی بهینه شدند. سپس پارامترهای طیف سنجی تشدید مغناطیس هسته در ساختارهای بهینه شده محاسبه شد.

میرزایی اظهار داشت: نتایج حاکی از آن است که اتمهای آلومینیوم و نیتروژنی که در دهانه نانو لوله قرار دارند به ترتیب کمترین و بیشترین مقادیر پارامتر پوشش شیمیایی هسته را در بین اتمهای دیگر دارا هستند. در مدلی که کربن جایگزین شده است پارامترهای طیف سنجی تشدید مغناطیس‌ هسته های آلومینیوم و نیتروژنی که مستقیم به کربن متصل هستند دچار تغییرات زیادی می‌شوند در حالی‌ که در مورد سایر اتمها تغییرات ناچیز است.

به گفته مجری طرح بررسیهای انجام شده در زمره تحقیقات محاسباتی شیمی کوانتومی دسته بندی می‌شود و کلیه محاسبات کوانتومی به کمک کد محاسباتی گاوسین انجام شد.

میرزایی تاکید کرد: جزئیات این پژوهش در مجله Chemical Physics Letters، (جلد 46، صفحات 248-246، سال 2008) منتشر شده ‌است.

دسته ها : صنعت
سه شنبه ششم 12 1387
محققان کشور با استفاده از نوعی پلیمر قاب موم (شان) پلاستیکی زنبور عسل تولید کردند که قادر است تولید عسل را در زنبورستانها تا دو برابر افزایش دهند.

بهنام خلیلیان مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این خبر افزود: در سیستمهای کندوداری و زنبورداری به ازای هر یک کیلو مومی که در کندوها تولید می شود حدود 7 تا 8 کیلوگرم عسل مصرف می شود. به عبارت دیگر در عرض یک دوره برداشت، زنبورداران 7 تا 8 کیلوگرم عسل از دست می دهند تا این یک کیلو موم ساخته شود.

وی افزود: با توجه به این امر، سعی کردیم با ارائه روشی سلولهای آماده عسل را در اختیار زنبورها قرار دهیم و به آنها تفهیم کنیم که به جای موم سازی اقدام به تولید و ذخیره سازی عسل کنند.

خلیلیان ادامه داد: از این رو با استفاده از نوعی پلیمر خاص شانهای پلاستیکی تولید کردیم که دارای سلولهای آماده موم است و با نصب آن در کندوها، زنبورها بدون موم سازی اقدام به تولید و ذخیره سازی عسل می کنند. 

وی با اشاره به آزمایشها و تحقیقات انجام شده در این زمینه تاکید کرد: نتایج این تحقیقات نشان داد که شانهای پلیمری با PH عسل سازگار است. همچنین نشان داد زنبورها نسبت به استفاده از این نوع شان ابراز تمایل کردند و راغب هستند به جای تولید موم، عسل ذخیره کنند چرا که در فصل زمستان نمی توانند موم را به مصرف برسانند.

خلیلیان با تاکید بر اینکه این طرح به ثبت رسیده است، اظهار داشت: این شانها در برخی از زنبورستانها مورد استفاده قرار گرفت و در نهایت مشاهده شد که تولید عسل دو برابر شده است.

وی مقاومت بالا را از مزایای شانهای پلیمری ذکر کرد و به مهر گفت: برای تخلیه عسل، شانها در دستگاههایی به نام "استراکتور " قرار می گیرند. این دستگاه دارای خاصیت گریز از مرکز است از این رو با حرکت دورانی خود موجب جدا شدن عسل از شان می شود. چنانچه سرعت دستگاه زیاد باشد، شانهای موجود پاره و موم داخل عسل می شود که در این صورت یا باید به برگه موم تبدیل شوند و یا با عسل به فروش برسند. این در حالی است شانهای پلاستیکی با قرار گرفتن در این دستگاه خراب نمی شوند.

مجری طرح قابلیت شستسو و ضد عفونی کردن را از دیگر ویژگیهای این شانها دانست و ادامه داد: از آنجایی که شانهای آماده امکان تولید زودتر عسل را به زنبورداران می دهد از این رو آنها اقدام به خرید شانهای آماده می کنند که غالبا آلوده به انواع کنه، انگل و بیماریهایی چون "لوک" اروپایی و آمریکایی هستند و با نصب آن در کندوها موجب آلودگی زنبورستانها می شود. از آنجایی که این نوع شانها قابل شستشو هستند می توان با استفاده از مواد ضد عفونی کننده آلودگیها را از آنها دور کرد.

وی فایده دیگر این شانها را سهولت در باز کردن شانها برای جداسازی عسل از موم نام برد و در این باره توضیح داد: برای باز کردن شانهای موجود یا باید بخشی از موم را برید و یا با چنگک باز کرد. این کار بسیار سخت است چرا که این امر باید در محیطهای بسته، گرم و تاریک انجام شود در غیر این صورت زنبورداران با حمله زنبورها برای بردن عسل به داخل کندو مواجه می شوند ولی شانهای پلاستیکی دارای کلیدی است که شانها در داخل آن قرار می گیرد و با باز کردن کلیه سلولها به راحتی در داخل دستگاه استراکتور برای تخلیه عسل قرار می گیرد.


دسته ها : صنعت
سه شنبه ششم 12 1387
X