اختصاصی مهر / تولید نانو پودر شیشه زیست فعال سازگار با بافت بدن توسط محققان کشور نانو پودر شیشه زیست فعال به منظور جایگزینی استخوانچه های گوش میانی توسط محققان کشورمان در دانشگاه صنعتی اصفهان تولید شد. دکتر محمد حسین فتحی مجری طرح و رئیس دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان در گفتگو با خبرنگار مهر، شیشه زیست فعال (Bioactive glass) را نوعی از بیو سرامیکها تعریف کرد و گفت: بیو سرامیکها برای ترمیم و بازسازی بافت و تعویض یا جایگرینی اندام و بافتهایی که دچار بیماری یا سانحه شده اند در بدن موجود زنده بکار می روند.وی پایه ترکیب شیمیایی شیشه های زیست فعال را موادی چون اکسید سیلسیوم، پنتا اکسید فسفر، اکسید کلسیم و اکسید سدیم ذکر کرد و افزود: شیشه زیست فعال می تواند به صورت تکه ای برای ترمیم بافتهای استخوانی غضروفی مانند پروتزهای گوش و یا به صورت پوشش بر روی کاشتنی (ایمپلنت) ارتوپدی و معالجه استخوان و همچنین کاشتنی داندانی بکار رود.رئیس دانشکده مهندسی مواد دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه در این طرح با تهیه، ساخت، ارزیابی و مشخصه یابی نانو پودر شیشه زیست فعال زمینه ساخت استخوانچه های گوش میانی برای جایگزینی و درمان بیماری فراهم شده است، اضافه کرد: در این پروژه نانو پودر شیشه زیست فعال مورد نظر با استفاده از تکنیک سل-ژل تهیه شد.وی اندازه ذرات نانو پودر شیشه را 30 نانومتر ذکر کرد و گفت: آزمونهای استاندارد و ویژه آزمایشگاهی نشان داد که با کنترل پارامتر در محدوده نانو می توان به خواص مطلوب مواد سرامیکی مصرفی در بدن دست یافت.دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان به مزیتهای نانو پودر شیشه زیستی اشاره کرد و به مهر گفت: این ماده به دلیل داشتن سطح به حجم زیاد و خاصیت ذاتی زیست فعالی، قادر به ارائه برهمکنش ها و پیوند زیست فعال با بافت نرم و سخت بدن بوده و رفتار مطلوب تری در مقایسه با پودرهای میکرو سایز دارد و می تواند جایگرینی و ترمیم را میسر می سازد.وی دسترسی به خصوصیات سازگارتر با بافت بدن و امکان ترمیم و جایگرینی موفقیت آمیز را از دستاوردهای مهم این پروژه نام برد و افزود: این دستاورد با دلیل تازگی و پیشبرد مرزهای دانش مورد توجه قرار گرفته به طوری که در 3 ژورنال بین المللی و در دو ژورنال علمی-پژوهشی داخلی به چاپ رسیده است.
سه شنبه ششم 12 1387
اختراعی با موضوع ساخت گوتاپرکای پوشش‌داده شده به ‌کمک نانو ذرات نقره در ایران به ثبت رسیده است که می‌تواند به عنوان ماده پرکننده دندان با قابلیت ضدخوردگی و خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی در درمان ریشه دندان مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر سید امید دیانت مجری طرح در این باره گفت: پر کردن کانال ریشه دندان یکی از پارامترهای تعیین کننده و کلیدی در موفقیت درمان ریشه دندان است. فرآیندهای شیمیایی- مکانیکی پاک سازی و شکل دهی کانال دندان باعث ایجاد یک فضای غیر استریل می‌شود. از این رو جهت جلوگیری از اتصال و رشد باکتریها و ایجاد عفونت، مواد پر کننده ریشه باید خاصیت ضد باکتریایی داشته باشند.

وی با بیان اینکه "گوتاپرکا" ماده رایجی است که از سالها قبل به‌ عنوان ماده اصلی پرکننده ریشه دندان استفاده می شده و خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی محدودی دارد گفت: با توجه به معرفی نانو ذرات نقره و خاصیت ضدباکتریایی و کاربرد فراوان آن در حوزه پزشکی در این طرح گوتاپرکا به کمک لایه نازکی از نانو ذرات نقره پوشش داده شد و سپس مورفولوژی سطح به کمک میکروسکوپ روبشی SEM و خاصیت ضدباکتریایی آن به روش محیط کشت "آگار" بررسی شد.

دیانت به نتایج این طرح اشاره کرد و اظهار داشت: گوتاپرکای پوشش‌ داده شده با نانونقره فعالیت قابل ملاحظه ای در مقابل چهار میکروارگانیسم "استاف اورئوس"، "اشرشیاکلی"، "انتروکوک فکالیس" و "کاندیدا آلبیکانس" دارد و این ماده پس از انجام تستهای آزمایشگاهی و حیوانی به عنوان ماده پرکننده دندانی مورد استفاده قرار می گیرد.

مجری طرح ادامه داد: این طرح که با همکاری پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و با هدایت دکتر محمد عطایی صورت انجام شد در کشور به ثبت رسیده است.


سه شنبه ششم 12 1387
شرکت تحقیقاتی حکیمان شرق از شرکتهای خصوصی مستقر در پارک علم و فناوری شیخ بهایی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان موفق به طراحی و ساخت نخستین کیت کنترل و ارزیابی هیدروکسی پرولین به عنوان شاخص پوکی استخوان شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، قاسم مصلحی رئیس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان گفت: روش رایج برای بررسی پوکی استخوان، انسیتومتری و عکسبرداری از استخوانها است.

وی افزود: دقت این روش برای پیگیری وضعیت بیماری و نحوه پاسخ به درمان به نحوی است که زمان مناسب برای هر آزمون، حداقل یک سال بعد از شروع درمان است.

رئیس شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان ادامه داد: همچنین دقت این روش ابداع شده که هزینه کمتری را نیز به دنبال دارد به گونه ای است که با فواصل زمانی دو ماهه می توان وضعیت بیمار را سنجید.

مصلحی مدت زمان انجام شده برای طراحی و ساخت نخستین کیت کنترل هیدروکسی پرولین را بیش از چهار هزار و 500 نفر ساعت اعلام کرد.

به گفته مصلحی هزینه بسیار کمتر، زمان تشخیص بسیار سریع و دقت بسیار بالا نسبت به روش های معمول از ویژگی های بارز و منحصر به فرد این کیت طراحی شده در شرکت حکیمان شرق است.

به گزارش مهر، شرکت تحقیقاتی حکیمان شرق در سال 1382 تاسیس و با استقرار در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان موفق به دستیابی به دانش فنی استخراج لاکتوفرین از شیر، تولید داروهای ضد سرطان از خون و کیت اندازه گیری کلر آزاد شده است.


دسته ها : پزشکی
سه شنبه ششم 12 1387
پیوند موفقیت آمیز کبد در بیمارستان آیت الله طالقانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی روز گذشته توسط دکتر سیدمحمدرضا نجات اللهی و زیر نظر دکتر ایرج فاضل انجام شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، با انجام این عمل پیوند، بخش پیوند کبد بیمارستان آیت الله طالقانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی نیز آغاز به کار کرد.

نارسایی پیشرفته کبد از امراض کشنده ای است که با انجام پیوند کبد قابل درمان است و بیماران با این عمل و جایگزینی کبد از بین رفته با یک کبد طبیعی به زندگی سالم بازمی گردند.

نخستین بخش پیوند کبد در ایران در سالهای گذشته در دانشگاه علوم پزشکی شیراز آغاز به کار کرده اما با وجود موفقیت تحسین برانگیز این مرکز به دلیل کثرت بیماران، تعداد قابل توجه بیمارانی که در فهرست انتظار باقی می ماندند.

از این رو برای پاسخ به نیاز شدید بیماران و افزایش کیفیت خدمات ارائه شده به مردم و با توجه به فراهم شدن مقدمات انجام پیوند کبد در بخش پیوند اعضای بیمارستان آیت الله طالقانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی از دو سال گذشته، نخستین پیوند کبد در این بیمارستان انجام شد.

این پیوند کبد با موفقیت توسط تیم جراحی پیوند اعضا و بیهوشی روز گذشته 6 بهمن در بیمارستان آیت الله طالقانی انجام شد.


دسته ها : پزشکی
چهارشنبه بیست و سوم 11 1387
پژوهشگران پارک فناوری همدان موفق به طراحی و ساخت ماسک تصفیه هوا شدند که قادر است علاوه بر تصفیه کامل هوا، دمای آن را نیز مطلوب کند.

میلاد آزاد منش مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این خبر افزود: این ماسک دارای دو فیلتر است که یکی الکتریکی و دیگری کربنهای فعال است که با استفاده از این دو فیلتر، ذرات معلق در هوا را دریافت می کند. همچنین این ماسک قادر است بوی موجود در هوا را جذب کند.

وی به مشکلات تنفسی مبتلایان به آلرژیهای تنفسی و جانبازان شیمیایی اشاره کرد و افزود: این افراد زمانی که هوای سرد را استنشاق می کنند مجاری تنفسی آنها دچار سوزش می شود. از این رو این ماسک مجهز به بخاری الکتریکی است و می تواند هوای سرد موجود در محیط بیرون را گرم کند تا مشکلات این افراد در روزهای سرد رفع شود.

آزادمنش به کاربردهای این سیستم اشاره کرد و اظهار داشت: مبتلایان به آلرژیهای تنفسی، بیماران آسمی، جانبازان شیمیایی، کارگران معادن و گلخانه ها و افرادی که با مواد شیمیایی سرو کار دارند می توانند از این ماسک استفاده کنند.

مجری طرح به مزایای این ماسک اشاره کرد و ادامه داد: تمام ماسکهای موجود در بازار تنها هوا را تصفیه می کند ولی این ماسک قادر است علاوه بر اینکه ذرات معلق در هوا را دریافت و تصفیه می کند بوهای مختلف در محیط را جذب و هوای عاری از بو را به استفاده کننده ارائه دهد. این مزیت برای افرادی که مبتلا به حساستهای تنفسی هستند مفید خواهد بود.  

وی با تاکید بر اینکه نمونه این طرح با حمایت پارک فناوری همدان ساخته شده است، خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم نمونه صنعتی آن را با همکاری و حمایت مرکز رشد دانشگاه بوعلی تولید کنیم.


دسته ها : پزشکی
چهارشنبه بیست و سوم 11 1387
سه داروی اینترفرون بتا 1a (رسیژن)، اینترفرون بتا 1b، اریتروپوئتین بتا و ماده موثره فینگولیمود که در درمان بیماری ام اس و کم خونی ناشی از نارسایی کلیه کاربرد دارد امروز با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در مراسمی که امروز با حضور وزیر بهداشت، معاون غذا و دارو، جمع کثیری از صاحبان صنایع دارویی و داروسازان کشور در محل تالار امام بیمارستان امام خمینی برگزار شد از سه دارو و یک ماده موثره رونمایی شد.

"فینگولیمود" یک داروی بسیار موثر در پیشگیری از عود حملات ناتوان کننده در بیماران مبتلا به ام است که با مصرف یک بار در روز از عود مجدد بیماری تا 50 درصد در بیماران مبتلا جلوگیری می شود.

این دارو هم اکنون در فاز سوم مطالعات بالینی است و قرار است به زودی و پس از ارزیابی نهایی سازمان غذا و داروی آمریکا وارد بازار شود. محققان کشور ما توانسته اند با دستیابی به دانش فنی ساخت ماده اولیه این دارو با تکیه بر توانمندی های ملی ایران اولین کشوری است که بلافاصله پس از تایید نهایی این دارو توسط نهادهای ذیربط قادر به تهیه و تولید فرم ژنریک این دارو به عنوان تنها رقیب مشابه داروی خارجی در دنیا خواهد بود.

تمام مراحل ساخت این دارو از مواد اولیه تا فرم نهایی در داخل کشور، تولید و تامین و بدون کمک به بیگانگان تامین می شود.

اینترفرون بتا 1a با نام "رسیژن" از خانواده داروهای مبتنی بر بیوتکنولوژی محسوب می شوند و نمونه ایرانی داروی ربیف است که برای استفاده بیماران ام اس وارد بازار دارویی کشور می شود.

همچنین اینترفرون بتا 1b نیز در درمان بیماری ام اس موثر است. اینترفرون های بتا معادل پروتئین های طبیعی بدن هستند که به روش مهندسی ژنتیک ساخته می شوند. این داروها در مبارزه با ویروس ها و تنظیم سیستم ایمنی مفید بوده و به صورت تزریقی استفاده می شود. 

"اریتروپوئتین بتا" دارویی است که با تحریک گیرنده های خود در سلولهای مادر مولد گویچه های قرمز در مغز استخوان، تکثیر و تمایز اریتروئیدها را تحریک می کند و بر این اساس برای درمان کم خونی ناشی از نارسایی مزمن کلیوی در بیماران دیالیزی و کم خونی علامتی با منشاء کلیوی در بزرگسالان و کودکانی که هنوز تحت دیالیز نیستند، کاربرد دارد.


دسته ها : پزشکی
چهارشنبه بیست و سوم 11 1387
کمربند ویژه درمان کمردرد توسط دکتر مجتبی کامیاب عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران اختراع و به ثبت جهانی رسید.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر مجتبی کامیاب عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در توضیح این اختراع گفت: این کمربند ویژه عضلات عمقی شکم و تنه را هدف می گیرد که عموم تحقیقات جدید دال بر اهمیت این عضلات در پیشگیری و درمان کمردرد است.

وی خاطرنشان کرد: انقباض صحیح این عضلات دشوار است و برای بهبود عملکرد آنها نیاز به انقباض های خفیف اما مکرر است. "ارتومایندر" برنامه صحیح انقباض ها را به فرد یادآوری می کند و در صورت انقباض ناقص یا نادرست به وسیله لرزش سطحی برای فرد بازخورد فراهم می آورد. از دیگر قابلیت های این وسیله این است که علاوه بر ثبت دفعات انقباض، درستی و نادرستی هر انقباض را به درمانگر نشان می دهد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه 80 درصد مردم حداقل یکبار در عمرشان کمردرد را تجربه می کنند، گفت: کم تحرکی، نداشتن فعالیت و ورزش روزانه باعث شده که 35 درصد شاغلان سالانه حداقل یک روز کاری را به دلیل کمردرد از دست بدهند.

کامیاب اضافه کرد: علاوه بر نرمش و فعالیت روزانه تناسب اندام، روحیه مناسب و رعایت ارگونومی (طرز صحیح انجام فعالیتها از جمله طرز نشستن) می تواند در کاهش بروز درد تاثیر گذار باشد.


دسته ها : پزشکی
چهارشنبه بیست و سوم 11 1387
پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با محاسبه و مدل سازی یکی از عضلات اصلی لگن، روش اسب درمانی را به شکل ریاضی تحلیل و آزمایش کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر علیرضا رحیمی بیدگلی، اسب درمانی (هیپوتراپی) را روشی مطلوب برای بازتوانی ذکر کرد و گفت: در این شیوه شباهت بین حرکت راه رفتن اسب و راه رفتن انسان، ترتیب پذیری و هوش اسب در پذیرفتن و اجرای فرامین مربی و برقراری ارتباط روانی بیمار و اسب اثر سودمندتری در مقایسه با ابزارهای عادی توانبخشی دارد.

وی افزود: این روش سالهاست در کشورهای صنعتی به کار گرفته شده است ولی محاسبات ریاضی و مدل سازی آن انجام نشده بود از این رو در چارچوب پایان نامه دکتری مهندسی پزشکی و با همکاری دانشگاه علوم پزشکی کاشان قصد ما این بود که علاوه بر معرفی این رشته درمانی، مبانی ریاضی آن را نیز به دست بیاوریم.

پژوهشگر طرح، اسب سواری با نظارت و هدایت گروه پزشکی را جایگزین راه رفتن عادی ذکر کرد و گفت: در این روش سیستم عصبی، عضلانی بیماران دوباره فعال شده و عملکرد طبیعی خود را به دست می آورد. بخشهایی هم که فعالیت خود را از دست داده اند وظایف خود را به بخشهای سالم واگذار می کنند.

وی افزود: با بررسی های انجام شده مشخص شد که در حدود 45 بیماری که درمان بیشتر آنها نیز دشوار است به اسب درمانی جواب می دهند.

جمشیدی گفت: بازتوانی بیماران از آن جهت اهمیت بیشتری پیدا می کند که ضعف حرکتی به تدریج به بیماریهای دیگری نظیر تغییر شکل اندامها، مشکلات گوارشی، عصبی و اعصاب و روان نیز منجر می شود.

این روش پس از طی مراحل ریاضی و مدل سازی طی دو سال در یک بیمار آزمایش شده و محققان در صدد هستند تا با افزایش نمونه های مورد بررسی و جمع بندی نتایج، زمینه آموزش گروه درمانگر و تاسیس و راه اندازی این روش درمانی در کشور فراهم شود.

این پژوهش در رساله دکتری مهندسی پزشکی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و با راهنمایی دکتر احمد رضا عرشی و دکتر مصطفی رستمی انجام شده است.


دسته ها : پزشکی
چهارشنبه بیست و سوم 11 1387
محققان پارک فناوری همدان موفق به دستیابی به روش دیجیتالی بی حسی نخاعی شدند که کمترین ضایعات نخاعی را ایجاد می کند.

میلاد آزاد منش محقق پارک فناوری همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در حال حاضر دو روش برای بی حسی نخاعی در دنیا وجود دارد، گفت: روشهای موجود مکانیکی است ولی این روش دیجیتالی است که با کمترین ضایعات عصبی و نخاعی بی حسی های لازم را برای بیماری ایجاد می کند.

وی با بیان اینکه این روش بی حسی برای برخی جراحیها چون سزارین استفاده می شود، افزود: این روش شامل سوزن و یک دستگاه کنترل کننده است. این سوزنها طوری طراحی و ساخته شده اند که می تواند مواد بیهوشی را با سرعت بیشتری در نخاع تزریق کند.

آزاد منش با اشاره به مزایای این روش اظهار داشت: در روشهای دیگر باید متخصص مربوط باید حضور داشته باشد و از آنجایی که دهم میلیمتر هم در کار آنها تاثیر می گذارد لذا باید با دقت بالایی اقدام به بی حسی کنند چرا که خطا در حین کار ضایعات عصبی جبران ناپذیری را ایجاد می کند.

وی ادامه داد: ولی در این روش بی حسی به صورت دیجیتالی و با دقت بالا انجام می شود. از این رو ضایعات نخاعی به حداقل ممکن می رسد.


دسته ها : پزشکی
دوشنبه بیست و یکم 11 1387
چهار فرآورده دارویی جدید امروز با حضور وزیر بهداشت در مراسمی به مناسب سی امین سالگرد انقلاب اسلامی رونمایی می شوند.

به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم که در تالار امام بیمارستان امام خمینی (ره) برگزار می شود از دست اندرکاران تولید 30 فرآروده دارویی به مناسبت سی امین سالگرد انقلاب اسلامی نیز تقدیر می شود.

در این میان 4 داروی جدید که پیش از این مشخصاتی از آنها عنوان شده بود نیز برای اولین بار معرفی می شوند.

اینترفرون بتا 1a مشابه ربیف، اینترفرون 1B مشابه بتافرون و اریتروپویتین بتا از جمله این داروها هستند که امروز در مراسمی رونمایی می شوند.

داروی خوراکی ام اس که ماده اولیه آن برای اولین بار در کشور تولید شده است نیز امروز معرفی می شود. این دارو در ارزیابی هایی که انجام گرفته اثربخشی مشابه داروهای تزریقی را دارد اما به دلیل آغاز نشدن مراحل ارزیابی بالینی تنها از ماده اولیه رونمایی می شود.

این داروها معادل 100 میلیون دلار صرفه جویی ارزی به همراه دارند و برخی از آنها در سال جاری وارد بازار دارویی کشور می شوند.


دسته ها : پزشکی
دوشنبه بیست و یکم 11 1387
X