تولید ام - دی -اف از ضایعات هرس تنه درخت نخل با انجام تحقیقات مشترک بین بخش تحقیقات علوم چوب موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور و دانشگاه گوتینگن آلمان امکان پذیر شد.

به گزارش ایرنا به نقل از سایت موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، نتایج بدست آمده که بر روی نمونه درختان ایران در آزمایشگاههای آلمان انجام شده کاملا رضایت بخش توصیف شده است و بر پایه این تحقیق ضایعات هرس نخل را می‌توان در تولید تخته ام- دی- اف به کار برد.

در حال حاضر از ضایعات هرس نخل استفاده صنعتی صورت نمی‌گیرد و در صورت احداث کارخانه تولید ام- دی- اف علاوه بر جلوگیری از خروج ارز، اشتغالزایی و حفظ منابع جنگلی را شاهد خواهیم بود.

ایران کشوری است وسیع که حدود هفت درصد آن توسط جنگل پوشیده شده و به این خاطر ایران در زمره کشورهایی با پوشش جنگلی کم قرار دارد ، ایران در طی دهه ‪ ۱۹۹۰‬میلادی مبادرت به واردات انواع تخته‌های فشرده (نئوپان، تخته چند لا و ام- دی -اف ) کرده که ارزبری در حدود ‪ ۳۵‬میلیون دلار داشته است.

وسعت نخلستان‌های کشور بین ‪ ۱۸۵‬تا‪ ۲۲۰‬هزار هکتار برآورد می‌شود که چیزی در حدود ‪ ۲۰‬تا ‪ ۲۲‬درصد وسعت نخلستان‌های دنیا را به خود اختصاص داده است.

برای برداشت خرما (محصول درخت نخل ‪ ( Phoenix dectylifera‬با کیفیت مناسب، نخل‌ها باید همه ساله هرس شوند ، هر نخل به طور متوسط در حدود ‪۳۴‬ کیلو ضایعات حاصل از هرس تولید می‌کند که با احتساب ‪ ۲۰‬الی ‪ ۲۷‬میلیون تنه نخل موجود در کشور و با احتساب ضریب اطمینان، حداقل ‪ ۲۰۰‬هزار تن ماده لیگنوسلولزی همه ساله در کشور قابل دسترسی می‌باشد.

این ضایعات قابلیت استفاده از صنایع تبدیلی از جمله نئوپان و ام-دی-اف را دارند که در حال حاضر امکان استفاده صنعتی از این ضایعات (مواد) وجود ندارد.

امکان استفاده از این مواد اولیه در تولید کالای وارداتی ام- دی-اف به صورت یک تحقیق مشترک و در مقیاس نیمه صنعتی بین بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده‌های آن و یکی از دانشگاه‌های کشور آلمان انجام و نتایج بدست آمده بیانگر آن است که محصول ساخته شده ام- دی -اف ، استانداردهای بین‌المللی و کشور آلمان را داراد.

بر پایه نتایج این تحقیق می‌توان استقرار حداقل دو کارخانه در مناطق جنوبی کشور (استان‌های خوزستان، هرمزگان و یا کرمان ) را توصیه کرد.

استقرار کارخانه‌های پیشنهادی درکشور، اشتغالزایی و جلوگیری از خروج ارز و همچنین استفاده از موادی را به همراه خواهد داشت که تاکنون توجهی به آن نشده و همچنین کاهش فشار بر جنگل‌ها را در پی خواهد داشت.

نتایج این تحقیق علاوه بر ایران برای تمام کشورهای خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا که همانند ایران نخلستان‌های مناسب دارند نیز قابل توصیه است.

1386/6/29


دسته ها : صنعت
جمعه سیم 6 1386
X