اختصاصی مهر / دستیابی ایران به دانش فنی تولید سیستم کنترل دیجیتالی توربین نیروگاهها معاون پژوهشی پژوهشگاه نیرو از دستیابی محققان این پژوهشگاه به دانش فنی تولید سیستم دیجیتالی کنترل توربینها و ژنراتورهای نیروگاهها خبر داد و گفت: تلاش می شود دانش فنی این سیستم برای تولید انبوه به شرکتهای سازنده واگذار شود. مهندس فرخ امینی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه گاورنرها (governor) سیستمی هستند که با تغییر بار، سرعت دوران توربینها و ژنراتورها را کنترل و ثابت نگه می دارد، گفت: این سیستمها در توربین های گازی، بخاری و آبی مورد استفاده قرار می گیرند. وی اضافه کرد: در نیروگاههای قدیمی از سیستمهای مکانیکی استفاده می شد که با پیشرفت دانش نرم افزاری، گاورنرهای مکانیکی به دیجیتالی تبدیل شد. معاون پژوهشی پژوهشگاه نیرو با اشاره به دستیابی محققان پژوهشگاه به دانش فنی ساخت سیستم گاورنردیجیتال تاکید کرد: این سیستمها قابلیت زیادی نسبت به نوع مکانیکی دارند که از آن جمله می توان به قابلیت کنترل سیستم با استفاده نرم افزار اشاره کرد.امینی در ادامه توسعه و بومی سازی دانش فنی مرتبط با صتعت برق و تجاری سازی نتایج تحقیقات از طریق واگذاری دانش فنی به بخش خصوصی را از اهداف این پژوهشگاه دانست و خاطرنشان کرد: این پژوهشگاه تاکنون به 30 دانش فنی در زمینه محصولات مورد نیاز صنعت برق دست یافته است که 15 مورد آن به تولید انبوه رسیده است.

دسته ها : صنعت
پنج شنبه بیست و چهارم 5 1387
موفقیت محققان ایرانی در تولید آند پیل سوختی با استفاده از نانو پودر محققان ایرانی توانستند با استفاده از امواج مایکروویو، نانو پودر "رمتNi-YSZ" را برای استفاده در آند پیل سوختی تولید کنند. حامد محبی مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر به ضرورت ایجاد فناوری پیل سوختی اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه ذخایر منابع سوخت فسیلی رو به اتمام است و آلایندگی­ سوخت­های فسیلی، توجه کشورها به سمت روشهای جدید تولید انرژی با راندمان بالا و آلودگی اندک جلب شده است و از آنجایی که ایران دارای ذخایرغنی گاز طبیعی است، دستیابی به این تکنولوژی به ویژه پیل­های سوختی اکسید جامد که می­توانند بطور مستقیم از گاز طبیعی استفاده کنند می تواند از مزیت نسبی در این زمینه برخوردار شود. وی با بیان اینکه پیل سوختی منبع انرژی است که انرژی شیمیایی را مستقیما به انرژی الکتریکی تبدیل می کند، گفت: از آنجایی که در پیل سوختی احتراقی انجام نمی گیرد از این رو این توانایی را دارد که انرژی را با راندمان بالا و بدون آلودگی تولید کند.مجری طرح پیل سوختی را شامل سه قسمت آند، کاتد و الکترولیت ذکر کرد و اظهار داشت: الکترولیت وظیفه هدایت یون اکسیژن، کاتد وظیفه تبدیل اکسیژن به یون اکسیژن و آند وظیفه اکسید کردن سوخت را بر عهده دارد.
محبی با بیان اینکه آند مهمترین قسمت پیل سوختی است، افزود: در این طرح با استفاده از فناوری نانو هدایت یونی و خصوصیات الکتروکاتالیستی آند افزایش داده یافت که این امر موجب افزایش راندمان و کارایی پیل سوختی خواهد شد.
مجری طرح توضیح داد: در این پروژه برای ساخت آند پیل سوختی، با استفاده از روش سنتز احتراقی به همراه امواج مایکروویو، نانو پودر سرمت (کامپوزیت فلز نیکل و زیرکونیای پایدار شده با ایتریا) با موفقیت تولید شد.
وی به ویژگیهای این روش پرداخت و ادامه داد: آند سنتز شده با روشهای رایج به دلیل ماهیت فرایندها (انجام فاز جامد و یا عدم انتشار همگن انرژی در ماده) دارای همگنی مطلوبی نیستند ولی با استفاده از امواج مایکروویو و اختلاط مواد اولیه در فاز مایع، انرژی به طور همگن در تمام حجم ماده منتشر می شود و در نهایت ماده ای بسیار یکنواخت تولید می شود. ضمن آنکه برای انجام این فرایند نیازی به تجهیزات پیچیده و گران قیمت نیست.
محبی با تاکید بر اینکه این روش سنتز برای اولین بار در دنیا اجرا می شود اظهار داشت: این پروژه به صورت چهار مقاله در مجلات ISI به چاپ رسیده است.
دسته ها : صنعت
پنج شنبه بیست و چهارم 5 1387

دکتر زالی خبر داد:

 

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از ساخت دستگاه تولید نان بدون ضایعات در این دانشگاه به کمک مهندسین ایرانی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر علیرضا زالی در توضیح ساخت این دستگاه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: یکی از مهمترین عادات غذایی ایرانیان مصرف نان است و از سوی دیگر وجود جوش شیرین در نان علاوه بر ضربه زدن به کیفیت آن از نظر ارزش غذایی نیز مشکلاتی را برای مصرف کننده ایجاد می کند.

وی افزود: ساخت این دستگاه در دانشگاه به منظور استفاده بهینه از نان و حفظ ارزشهای غذایی آن صورت گرفت.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: این دستگاه از سوی دکتر نواب پور محقق دانشگاه که توانسته است تاکنون دستگاههای دیگری نیز اختراع کند ساخته شده است و در تولید نان از حداکثر خمیر تولیدی استفاده می شود و نیازی به اضافه کردن جوش شیرین به نان نخواهد بود.

وی اضافه کرد: این دستگاه برای کاربرد در مراکزی که تولید نان برای جمعیت بسیاری صورت می گیرد، ساخته شده است و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آمادگی آن را دارد که آن را در اختیار دستگاهها و نهادهایی که قصد استفاده از این تکنولوژی را دارند، قرار دهد.

دسته ها : صنعت
چهارشنبه جهاردهم 1 1387

 

 

با تداوم مشکلات بر سر راه تولید فرمول ایرانى به آخر خط رسید انجمن مهندسان آمریکا SAE اعلام کرد، دانشجویان ایرانى پس از ۲۰ سال از تاریخ برگزارى مسابقات فرمول دنیا، اولین خودروى فرمول خاورمیانه را طراحى و تولید کرده اند


اگر طهماسب مظاهرى، مدیر عامل پیشین بانک توسعه صادرات و رئیس کل کنونى بانک مرکزى ریسک نمى کرد و اسپانسر ۱۱ پسر جوان ۲۱ تا ۲۳ ساله نمى شد آیا انجمن مهندسین آمریکا (SAE) که پایه گذار معتبرترین مسابقات طراحى، ساخت، مدیریت و بازاریابى خودروهاى فرمول در دنیاست، مى توانست در سایت رسمى اش اعلام کند که خودروى فرمول دانشجویى ایرانى ها اولین خودروى فرمول خاورمیانه ظرف ۲۰ سال گذشته بوده است
ایران پس از ۲۰ سال توانسته در بخش دانشجویى این مسابقات توان طراحى و تحقیقاتى اشرا ابراز کند.
در میان کشورهاى آسیایى نیز ژاپن، کره جنوبى و هند به ترتیب ،۵ ۴ و ۲ سال است که در این مسابقات بین المللى شرکت مى کنند، اما هر سال با یک طراحى جدید و با صرف هزینه هاى هنگفت.
مردم آلمان، انگلستان، استرالیا و کانادا هر ساله براى سرگرمى به دیدن مسابقات فرمول یک مى روند اما انجمن مهندسین آمریکا که پایه گذار معتبرترین این مسابقات است، تیم هاى تحقیقاتى برتر و جوانان پژوهشگر و خلاق را شناسایى و به مراکز دانشگاهى و صنعتى معرفى مى کند.
شرکت هاى خودروساز که براى نشان دادن تکنولوژى برترشان واحد تحقیق و طراحى فرمول یک را در کارخانجات خود راه اندازى کرده اند، از میان منتخبان این مسابقات، طراحان مبتکر را براى همکارى و ادامه تحصیل دعوت مى کنند.
براى شرکت «هیوندا» بسیار مهم است که در «رزومه» افرادى که براى اشتغال به آنجا مراجعه مى کنند، حضور در مسابقات فرمول ذکر شده باشد.

 


با این همه فکر مى کنید ایران چه جایگاهى در طراحى و ساخت فرمول یک داشته باشد حجت نورى که قائم مقام کاپیتان تیم دانشجویى ساخت خودروى فرمول است از رنج هاى شش ماهه براى بازاریابى و جلب اسپانسر مى گوید.
او که در حال تحصیل در رشته ماشین آلات کشاورزى دانشگاه اصفهان است واقعیاتى تلخ را درباره نامه نگارى با خودروسازان، قطعه سازان و شرکت هاى نفتى بازگو مى کند: «شش ماه براى جذب اسپانسر به همه صاحبان صنایع بزرگ و کوچک مراجعه کردیم، دست آخر هم به آقاى احمدى نژاد نامه نوشتیم و گویا نامه رئیس جمهور براى بررسى و اقدام به خودروسازان ارسال شده بود
داستان ساخت خودروى فرمول دانشجویى ایرانى وقتى شنیدنى تر مى شود که ایران خودرو و سایپا در ذیل نامه رئیس جمهور این عبارت را پاراف مى کنند: «ساخت چنین خودرویى در ایران به لحاظ پائین بودن سطح تجهیزات آزمایشگاهى تقریباً غیرممکن است
اگر چه دو خودروساز مطرح کشور واحد تحقیقات ساخت خودروهاى فرمول یک را در کمپانى هاى خود ندارند اما ایران خودرو به دلیل پیشرفته بودن تجهیزات آزمایشگاهى اش به دانشجویان دانشگاه اصفهان وعده مى دهد تا بتوانند براى استفاده از برخى وسایل آزمایشگاهى به آنجا مراجعه کنند.
به گفته نورى، براى کالیبره کردن سنسورهاى موتور انژکتورى ۶۰۰ سى سى فرمول دانشجویى به دستگاه «دینامومتر» نیاز داشتیم که فقط آزمایشگاه ایران خودرو این دستگاه را در اختیار دارد اما متأسفانه با آن که وعده همکارى داده بودند اما نتوانستیم از آن استفاده کنیم.
اعضاى این تیم معتقدند که قطعاتى را طراحى کرده و ساخته اند که حتى قطعه سازان با داشتن دستگاه هاى پیشرفته قادر به ساخت آنها نبوده اند، این تیم از قطعه سازان هم براى همکارى هاى فنى ناامید شدند.
یکى از اعضاى این تیم دانشجویى از رابطه نادرست دانشگاه و صنعت در زمینه تحقیقات گلایه دارد و مى گوید: به همه شرکت ها فکس زدیم حتى سرپرست تیم و یکى از مسئولان دانشگاه حضورى به شرکت هاى صنعتى مختلف مراجعه کردند اما دست آخر شرکت فولاد مبارکه، تا سقف یک میلیون تومان اسپانسر ما شد. اما اصلى ترین اسپانسر بانک توسعه صادرات با صرف اعتبارى بالغ بر ۶۰ هزار دلار براى طراحى، ساخت و شرکت در مسابقه بود آن هم به خاطر حضور دکتر مظاهرى و ریسک پذیر بودن ایشان.
نکته مهم و تأمل برانگیزى که عضو تیم دانشجویى ساخت خودروى فرمول، به آن اشاره کرد رابطه نادرست دانشگاه و صنعت است.
اگرچه دانشگاه هاى صنعتى از جمله دانشگاه شریف وعلم و صنعت، دفتر همکارى صنعت و دانشگاه را تأسیس کرده اند که صنعتگران مى توانند جدیدترین یافته هاى تحقیقاتى را از آنجا درخواست کنند اما هنوز صنعتگران به موضوع اسپانسر به چشم هزینه بازگشت نگاه مى کنند. در حالى که این رابطه در سایر کشورها بویژه کشورهاى صنعتى کاملاً معکوس است و شرکت ها نمایندگانى را به دانشگاه ها براى حمایت مالى از پروژه هاى تحقیقاتى اعزام مى کنند. نامه نگارى ها و تشریفات ادارى دست و پاگیر نیز یکى دیگر از مواردى است که مشکلات اجرایى براى تیم هاى تحقیقاتى ایجاد مى کند، دانشجویان دانشگاه اصفهان هم از این تشریفات بى بهره نماندند.
این نامه نگارى ها تا حدى در پیشرفت کار کندى ایجاد کرد که به بازماندن تیم فرمول دانشجویى از حضور در مسابقات آلمان منجر شد. اعضاى تیم مدعى اند که در مسابقات آلمان ثبت نام کرده و کلیه مدارک خود را براى اخذ ویزا در زمان مناسب به دانشگاه ارائه کرده بودند اما به دلیل همکارى نکردن دانشگاه در ارسال به موقع مدارک به سفارت آلمان فرمول دانشجویى ایرانى ها از حضور در مسابقات آلمان که در شهریور ۸۶ برگزار شد، بازماندند. این تیم مقام سوم طراحى خودروى فرمول دانشجویى که اوایل تابستان در معتبرترین مسابقات این خودرو در انگلستان برگزار شد را کسب کرد.
از میان ۱۰۷ کشور دنیا، انگلیس و پرتغال رتبه هاى اول و دوم و تیم دانشجویى ایران نیز مقام سوم طراحى را کسب کرد. هرچند در این مسابقات فقط به تیم برتر از نظر طراحى، ساخت، مدیریت و بازاریابى جایزه داده مى شود اما حضور ایران براى اولین بار در این مسابقات و کسب رتبه سوم در طراحى جاى تأمل و حمایت بیشترى دارد.
پس از برگزارى این مسابقات محمد خدابخشیان کاپیتان این تیم براى ادامه تحصیل به کشور سوئد مى رود. بى تردید حضور وى در سمت راهبر فنى این تیم در جذب وى در مراکز تحقیقاتى آن کشور تأثیر گذار بوده است.
همچنین یکى دیگر از اعضاى این تیم نیز از یکى از دانشگاه هاى کشور کانادا دعوتنامه دارد. این آرزوى سایر اعضاى تیم است که براى ادامه تحصیل به سایر کشورها بروند.
خودروى فرمول دانشجویى که هم اکنون در گوشه اى از دانشگاه اصفهان در حال خاک خوردن است به گفته نورى، اولین، تنهاترین و آخرین خودروى فرمول دانشجویى ایران خواهد بود زیرا به نظر نمى رسد سایر دانشجویان در پى تکمیل تکنولوژى این خودرو باشند و سیستم آموزشى نیز انگیزه اى براى تحقیق ایجاد نمى کند و رابطه صنعت و دانشگاه نیز تعطیل است.
حمایت خودروسازان در مراسم رونمایى از این خودرو که توسط بانک صنعت و معدن کمتر از یک ماه قبل برگزار شد جالب و تأمل برانگیز بود، مدیرعامل ایران خودرو در این مراسم براى تداوم این تحقیقات اعلام آمادگى کرده بود.
«
هیوا»، فرمول دانشجویى ایرانى که طراحى آن از نیمه دوم سال ۸۴ آغاز شد و در پایان شهریور ۸۵ به اتمام رسید آغاز ساختش به دلیل نبود اسپانسر مالى تا فروردین ۸۶ به تعویق افتاد اما با چهار ماه کار شبانه روزى ۱۱ پسر جوان ۲۱ تا ۲۳ ساله موفق شدند در ۱۷ تیرماه ۸۶ آن را خلق کنند و حالا پس از گذشت شش ماه از تولد «هیوا» به جسمى تزئینى در دانشگاه اصفهان تبدیل شده است. شاید باور اعضاى تیم سازنده این فرمول، درست باشد و هیوا اولین، آخرین و تنهاترین خودروى فرمول دانشجویى ایران باشد، شاید هم سال دیگر جایزه فرمول دانشجویى به اماراتى ها، کویتى ها، پاکستانى ها و یا عربستانى ها اعطا شود.
مشخصات نخستین خودروى فرمول ایرانى هیوا (۲۰۰۷)
حداکثر سرعت: 220 کیلومتر
پیمایش مسافت: 750 متر در کمتر از چهار و نیم ثانیه
وزن: 220 کیلوگرم بدون راننده
ارتفاع مرکز جرم خودرو از زمین: 340 میلى متر
طول کل خودرو: 2980 میلى متر
عرض خودرو: 1450 میلى متر
فاصله محور جلو و عقب: 1750 میلى متر
ارتفاع خودرو: 1180 میلى متر
موتور وسط با توان ۷۵ اسب قدرت و گشتاور ۶۰ نیوتن متر با ۱۶ سوپاپ و سوخت بنزین با اکتان ۹۵ به بالا
موتور ۴ سیلندر خطى با ۶۰۰ سى سى حجم و مجهز به دو انژکتور براى هر سیلندر با کنترل پردازشگر الکترونیکى
مجهز به سیستم بهینه شده ورودى هوا و خروجى گاز طراحى و ساخته شده توسط تیم فرمول دانشگاه اصفهان

 

حداکثر دور موتور: 15 هزار و دور مجاز ۱۷ هزار دور بر دقیقه
مجهز به سیستم انتقال قدرت با یک گیربکس شش دنده و یک کاهنده چرخ دنده زنجیر با نسبت ۱:3 و یک دیفرانسیل با کنترل کننده slip بر روى چرخ هاى عقب.
تایرهاى slick با ابعاد ۲۰/۵ ۶ ۱۳ در جلو و ۲۰/۵ ۷ ۱۳ در عقب
داراى سیستم هوشمند ضدحریق در موقع واژگونى خودرو با قطع سوخت ارسالى به انژکتور
داراى سیستم ایمنى قطع سوخت در هنگام بروز مشکل در سیستم ترمز
داراى سیستم تعلیق دو جناقى با کمک فنرهاى تعبیه شده در داخل بدنه براى افزایش قابلیت آیرودینامیکى
استفاده از مکانیزم pullrod در تعلیق جلو و pushrod در تعلیق عقب
مجهز به کمک فنرهایى با قابلیت تنظیم دمپینگ براى رسیدن به حداکثر قابلیت دینامیکى خودرو
قابلیت سیستم تعلیق با ۶۸ anti dive درصد و ۶۰anti squat درصد
داراى سیستم ترمز با دو دیسک در جلو و یک دیسک در عقب، قابل تنظیم با توجه به بار دینامیکى بر روى چرخ هاى جلو و عقب
سیستم ترمز inboardدر جلو با کالیبر دو پیستونه وoutboard در عقب با کالیبر چهار پیستون
داراى شاسى دو تکه به صورت فریم فضایى با لوله هاى فولادى در جلو و استراکچر آلومینیومى در عقب
داراى سیستم فرمان رک اند پینیون rak and pinionقابل تنظیم با کمینه سایش تایر و مجهز به آزادسازى سریع غربالک فرمان
بدنه آیرودینامیکى از جنس کامپوزیت فایبرگلاس و با دو کانال ورودى هوا
مجهز به استراکچر آلومینیومى ضد ضربه با قابلیت جذب انرژى ۳/۷ K

 

 
دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

رئیس پژوهشکده رنگ از ساخت قیر رنگی برای اولین بار در مقیاس آزمایشگاهی خبر داد.

دکتر علی اکبر یوسفی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب گفت: در کشور ما بیشتر از قیر سیاه استفاده می شود، در حالی که رنگی شدن آن نیز کاربردهای زیادی در شهر سازی و جاده سازی دارد.

یوسفی به کاربردهای قیر رنگی اشاره کرد و افزود: در بسیاری از کشورها بخشهایی از بزرگراهها به جای استفاده از رنگ، از آسفالت رنگی استفاده می شود که به دلیل رنگی بودن قیر موجب زیبا سازی شهر می شود. علاوه بر این در مکانهایی که کشیدن حصار برای مسیرهای ویژه امکاه پذیر نیست،می توان این محصول را به کار برد.

رئیس پژوهشکده رنگ همچنین به کاربرد آن در تونلها و مناطقی که نور در آن محدود است پرداخت و اظهار داشت : با استفاده از این نوع قیر در تونلها حدو 30 درصد در هزینه های انرژی روشنایی صرفه جویی می شود.

وی با بیان این که تا کنون قیر به رنگهای سفید، سبز، قرمز، زرد تولید شده است تاکید کرد: چون در تولید این نوع قیر از پلیمر استفاده شده از کشش بیشتری نسبت به قیرهای معمولی دارد و این خاصیت سبب شده تا در برابر گرما و سرما مقاومت بیشتری داشته باشد.

یوسفی ادامه داد: این محصول در حال ثبت است و با توجه به کاربرد زیاد این محصول، تا کنون هیچ مرجعی متقاضی  قیر رنگی نشدند. 

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

پژوهشگران دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با ساخت دستگاه چند نازله موفق به تولید نیمه صنعتی لایه های نانولیفی شدند.

به گزارش خبرگزاری مهر، کمال دوستدار مجری طرح با اشاره به کاربردهای گسترده لایه های تولید شده از الیاف نانو گفت : در این فناوری وقتی که تعداد نازله ها بیش از 5 نازل می شود به مقیاس نیمه صنعتی رسیده ایم.

وی افزود: این دستگاه مواد پلیمری مختلف از جمله نایلون و اکریلیک با استفاده از فشار دقیق و کنترل شده گاز به نازل ها فرستاده شده و قطره کوچکی از ماده در سر نازل تشکیل می شود، سپس در حضور میدان قوی الکتریکی ایجاد شده به میزان 20 تا 30 هزار ولت، تارهایی در مقیاس نانومتر از سطح قطره جدا و به سمت صفحه زیرین حرکت می کنند.

دوستدار برتری دستگاه خود را در مقایسه با نمونه های متداول، استفاده از شیوه ای ارزان برای دستیابی به این فناوری ذکر کرد و گفت: در روش های معمول از پمپ های ویژه برای تشکیل قطره استفاده می شود که بسیار هزینه بر هستند و از طرف دیگر جزئیات این فناوری هم در مقالات بیان نمی شود.

وی افزود: برتری دیگر، چسبندگی مناسب لایه های ایجاد شده از نانو الیاف است که در مقایسه با دستگاه های وارداتی از خارج، قابلیت اتصال به زیر لایه های مختلف را دارا است.

بر اساس این گزارش لایه های تشکیل شده از نانو الیاف کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف دارند. از جمله این کاربردها، ساخت فیلترهای جدا کننده ذرات بسیار ریز از جمله میکروب و آلودگی، جداسازی دو مایع از یکدیگر، افزایش کارآیی کاتالیزورها، افزایش خواص فیلترها و بالا بردن عمر آنها و در صنایع پزشکی در تهیه باند های زخم غیر قابل نفوذ برای میکروب ها، ماسک های پزشکی و فرآورده های مرتبط است.

به گزارش مهر، طراحی بخش های مختلف این دستگاه و همچنین ساخت آن در این طرح و در قالب رساله کارشناسی ارشد مهندسی نساجی انجام شده است.

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

سیستم انتقال اطلاعات سنسورهای خودرو بدون سیم برای اولین بار در کشور توسط یک پژوهشگر دانشگاه علم و صنعت ایران ساخته شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، در این پروژه طراحی و ساخت یک سیستم بی سیم برای انتقال اطلاعات دور موتور خودرو تجربه شده است. همچنین در این طرح ایده جدیدی در گیرنده و فرستنده بکار رفته است که نه مانند گیرنده و فرستنده های تاکی واکی دقت پایینی داشته باشند و نه مانند گیرنده های مادون قرمز نیاز به شرایط رو در رو قرار گرفتن (face to face) داشته باشند. در سیستم مذکور گیرنده و فرستنده مورد نظر از نوع FSk بوده که از دقت بالایی برای ارسال و دریافت اطلاعات برخوردار است.

کاهش میزان استفاده از سیم در خودرو، کاهش وزن خودرو، ارسال اطلاعات به صورت دقیق تر، عدم توانایی از کار انداختن بعضی از سنسورها (مثل کیلومتر شمار)، سادگی در عیب یابی، عدم تاثیر نویز موتور بر سیستم و جلوگیری از مشکلاتی نظیر قطعی سیم از مزایای این سیستم است

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

دستگاه تمام خودکار سیکلی خمش خالص پارچه برای تعیین دقیق و محاسبه میزان مقاومت خمشی پارچه های مختلف در دانشگاه صنعتی امیرکبیر طراحی و ساخته شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، سعید آجلی مجری طرح، مقاومت خمشی را یکی از ویژگی های مهم پارچه ذکر کرد که در آویزش، زیر دست و راحتی پوشش پارچه و البسه تاثیر زیادی دارد.

وی گفت: تشخیص میزان سختی خمشی برای مردم توسط لمس پارچه انجام می شود که مسلما افراد نمی توانند برداشت دقیق و هماهنگی داشته باشند.

وی افزود: این داده به تولید کنندگان، قبل از تولید انبوه و به مصرف کنندگان در زمان خرید کمک می کند تا پارچه ای متناسب با نیاز خود انتخاب  کنند، چرا که ممکن است مثلا پارچه ای که سختی آن برای ملافه مناسب باشد، برای پرده یا پیراهن خریداری شود یا در صنعت، پارچه ای به مقدار زیاد تولید شود که خصوصیات مورد نظر مصرف کنندگان را نداشته باشد.

مجری طرح، اساس کار دستگاه ساخته شده را این گونه ذکر کرد که با اعمال گشتاورهای خمشی تقریبا خالص به نمونه به میزان معین و به طور پیوسته، مقدار انحناهای ایجاد شده توسط این ممان ها در نمونه اندازه گیری گردیده و منحنی " هیسترزیس انحنا - گشتاور توسط دستگاه رسم می شود.

وی افزود: نمونه بین فک دستگاه و وزنه شناور متصل می شود و با حرکت چرخشی فک بالا، پارچه به آهستگی شروع به خمش کرده و مقدار زاویه خمش نمونه توسط حسگر لیزر اندازه گیری می شود. در این دستگاه زمانی که میله فلزی باریک، نور لیزر فک پایینی را قطع می کند، بازگشت نور توسط دستگاه تشخیص داده شده و در نرم افزار طراحی شده ثبت می شود.

آجلی اضافه کرد: متاسفانه در صنایع کشور از هیچ گونه دستگاه آزمایش خمش خالص استفاده نمی شود و همچنین در دستگاه های دستی و نیمه خودکار مورد استفاده در دانشگاه زمان محاسبه طولانی و اندازه گیری به روش چشمی به دشواری انجام می شود.

وی گفت: روش متداول کنونی در صنایع و موسسات علمی خارج کشور استفاده از دستگاه مشابه تولید ژاپن (کاواباتا) است که از روش دیگری برای تعیین همین اطلاعات استفاده می کند ولی
بسیار گرانقیمت است که در مقابل طرحها از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است.

آجلی افزود: امیدوار است این دستگاه علاوه بر کاربردهای پژوهشی برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در صنایع نیز به کار گرفته شود. این دستگاه علاوه بر استفاده در اندازه گیری رفتار خمشی نمونه پارچه ها و منسوجات بی بافت می تواند در مورد فیلم های نازک پلیمری، کاغذ و رشته های نخ نیز به کار گرفته شود.

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

بیش از 92 مورد فراورده بیولوژیک در کشور تولید و محصول مورد نظر در بازار عرضه و یا خدمات مربوطه در کشور راه‌اندازی شده است

به گزارش خبرنگار مهر، در گزارشی که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده، آخرین وضعیت زیست فناوری کشور ارائه شده که بر اساس آن دستاوردهای کشور در زمینه های پزشکی، دامپزشکی، کشاورزی، محیط زیست و صنعت تشریح شده است.

بر اساس این گزارش، هم اکنون 120 دانشگاه و 40 پژوهشگاه و مرکز تحقیقاتی و 81 مرکز خصوصی در حوزه زیست فناوری مشغول تحقیق و تولید در کشور هستند.

همچنین تا پایان سال 85 تعداد مقالات علمی و پژوهشی داخلی در زمینه زیست فناوری 1427 مقاله و تعداد مقالات ISI این حوزه 633 مقاله بوده است و بیش از 92 مورد فراورده بیولوژیک در کشور تولید و محصول مورد نظر در بازار عرضه و یا خدمات مربوطه در کشور راه‌اندازی شده است.

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

نرم افزار استراتژیک دستیابی به سرعت عمل رایانه در لایه هسته سیستم عامل برای اولین بار توسط پژوهشگران دانشگاه علم و صنعت ساخته شد.

به گزارش خبرنگار مهر،  دکتر محسن شریفی مجری طرح و رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت امروز در یک نشست خبری گفت : نرم افزار استراتژیک مذکور منحصرا در سطح دنیا در لایه سیستم عامل بنا شده و ایجاد و مدیریت خوشه های تشکیل شده از هر تعداد کامپیوتر معمولی را برای دستیابی به سرعت معادل ابر رایانه به صورت ممتاز فراهم می کند.

وی افزود: در حالی که در شیوه دستیابی به سرعت عمل ابر رایانه به طریق نرم افزاری، در لایه هسته سیستم عامل با استفاده از کامپیوترهای معمولی طراحی و پیاده سازی شده است، توان پردازش آن 3 برابر نرم افزارهای موجود در دنیا است.

رئیس دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت که نام این نرم افزار را
Csharifi گذاشته است، در خصوص ویژگیهای آن اظهار داشت : انجام محاسبات پیچیده، تبدیل سیستم عامل شبکه متداول مورد استفاده جامعه به یک سیستم عامل مدیریت کلاستر، انجام تعداد بی شماری عملیات پردازشی در کمترین زمان و ایجاد شبکه های کامپیوتری خاص با استفاده از کامپیوترهای موجود در بازار از مهمترین ویژگیهای نرم افزار C شریفی است. شریفی تسهیل برنامه سازی سیستمهای کلاستر همگون و ناهمگون، حل بخشی از چالشهای بشر در زمینه ایجاد یک سیستم کلاستر با توان محاسباتی بالا و ایجاد مکانیزمی ساده و بر پایه دستورالعملهای موجود برای برنامه سازی در اسن سیستم را از ویژگیهای بنیادی این نرم افزار دانست و گفت: وزارت دفاع، سازمان هواشناسی، مراکز تحقیقاتی فیزیک، مراکز داده ای، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزارت نفت، نظام بانکی و سازمان سنجش از راه دور از بهره برداران بالقوه نرم افزار سیستمی Csharifi هستند.

به گفته مجری طرح، پروژه مذکور در مقایسه با نمونه های خارجی مقرون به صرفه است، ضمن آنکه کنترل و نظارت بیشتری بر فعالیتهای حساس و استراتژیک کشور را توسط نیروهای متخصص بومی فراهم می کند.

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386

دستگاه میکروسکوپ تصویربرداری با وضوح اتمی در مرکز تحقیقات علوم و تحقیقات پزشکی و با همکاری ستاد فناوری نانو طراحی و تولید شد.

دکتر رضا صابر مجری طرح و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در ابن باره گفت: میکروسکوپ STM که با حمایتهای مادی و معنوی ستاد فناوری نانو ساخته شد، قادر است با عبور بر روی یک سطح، تصویر اتمها و مولکولهای آن سطح را در اندازه اتمیک ارائه دهد.

صابر افزود: این دستگاه با اعمال ولتاژ به سوزن شروع بکار می کند. این سوزن با عقب و جلو رفتن بر روی سطح مورد نظر، اطلاعاتی که از هر سطر دریافت می کند را به تصویر تبدیل می کند.

وی اضافه کرد: این دستگاه بین 10 تا 20 بار از روی
یک اتم عبور می کند و وضوح تصویری که ارائه می دهد در حد یکصدم نانومتر یعنی یک دهم آنگستروم است.

مجری طرح تصویربرداری از اتمها و ملکولها را فاز اول این پروژه دانست و گفت: طیف نگاری، جابجایی اتمها، لیتوگرافی و تصویر برداری در محیط آب در فازهای بعدی این پروژه هستند.

طبق گفته وی طیف نگاری در فاز دوم قرار دارد که کارهای مطالعاتی آن شروع شده است و تا سال آینده به بهره برداری می رسد.

صابر تاکید کرد : کشورهای روسیه، آمریکا، آلمان، دانمارک، اسپانیا، کره و ژاپن دارای این سیستم هستند ضمن آنکه وضوح تصاویری که ما به آن رسیدیم به دلیل ترکیب الکترونیک و نرم افزاز بی همتاست.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران کاربرد این دستگاه را در حوزه های فیزیک، بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و مواد عنوان کرد و به مهر گفت : از آنجا که اساس تولید میکرو و نانوچیپ ها این سیستم است، در آینده می تواند در این حوزه نیز استفاده شود.

مجری طرح، تولد این تکنولوژی را در دنیا مربوط به سال 1990 دانست و گفت : با اختراع این تکنولوژی بشر برای اولین بار توانست تصویر اتم را مشاهده کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: علاوه بر آنکه جند سفارش از مراکز تحقیقاتی داخل داشتیم کشور مالزی نیز خواستار این دستگاه ابداعی ایران شده است.

مجری طرح گفت: میکروسکوپ ساخته شده در خارج کشور بین 65 تا 85 هزار دلار است اما دستگاه ساخته شده در داخل نصف قیمت کشورهای اروپایی را داراست.

دسته ها : صنعت
چهارشنبه بیست و چهارم 11 1386
X